Hoewel de voeten het verst van ons afstaan, hebben ze de meest belangrijke functie te vervullen… namelijk ons te dragen! Ze leggen elke dag weer heel wat kilometers af. Heeft u ook wel eens vermoeide of pijnlijke voeten? Geniet van een complete behandeling, een hotstone massage of laat alleen uw likdoorn of ingegroeide nagel behandelen. Uw voeten verdienen de aandacht. Kom weer op goede voet met uw trouwste onderdanen. Verhelp uw pijnlijke voeten met een bezoek aan een pedicure PicaPica.

Ingroeiende of ingegroeide nagel

De ingroeiende nagel is een nagel waarbij de rand of de punt van de nagel in de nagelplooi drukt. Dit geeft pijnklachten en vormt de eerste fase van een ingroeiende teennagel. Het ontstaat vaak aan de grote teennagel. In de nagelplooi vormt zich dan eelt. Dit stadium noemt men de pseudo-ingegroeide nagel. Daarna dringt de nagelpunt door in de huid, wat veel pijn en een uitgebreide ontsteking kan veroorzaken.

Likdoorn

Een likdoorn wordt ook wel eksteroog of clavus genoemd. Het is een pijnlijke plek van naar binnen groeiende eelt. U kunt het waarnemen doordat het zorgt voor een verdikking van de huid. Het is een harde plek in de vorm van een puntzak, met de punt die naar binnen groeit.

Vaak ontstaat de likdoorn in een eeltplek als gevolg van langdurige plaatselijke wrijving en druk. Ze vormen zich meestal op de voetzool, op de zijkant van de teen, de bovenkant van de teen, of op de teentop. In het midden hopen zich dode huidresten op, wat te zien is aan de donkere plek in het midden van de likdoorn. In de meeste gevallen krijgt u een likdoorn door het dragen van te nauwe schoenen. Dus draag schoenen die ruim genoeg zitten, waardoor uw voeten geen last hebben van druk.

Er zijn verschillende soorten likdoorns, maar de gewone likdoorn en de zaadlikdoorn zijn de meest voorkomende.

Likdoorns kunnen op verschillende manieren behandeld worden. Eén methode is om likdoornpleisters te kopen en deze op de likdoorn te plakken. Dit mag echter niet zo lang aaneen gebruikt worden en vereist wat discipline, want de pleister moet dagelijks opnieuw opgeplakt worden.

U kunt ook naar de pedicure gaan. Deze snijdt de likdoorn vakkundig weg. Bij de pedicure bent u er in een halfuur vanaf. Met likdoornpleisters duurt het ongeveer veertien dagen voordat de likdoorn verdwijnt. Wel moet u bij de pedicure vaak nog een keer terugkomen voor een vervolgbehandeling.

Eelt

Eelt is een plaatselijke verdikking van de opperhuid dat ontstaat op plekken waar de huid last heeft van wrijving en/of druk. Het is een beschermlaagje dat voorkomt dat het oppervlak beschadigd raakt. Eelt kan ook ontstaan bij temperatuurverandering en het kan erfelijk bepaald zijn. Het komt ook voor dat er een blaar wordt gevormd bij wrijving of druk. Mensen die veel met hun handen werken krijgen vaak eelt op hun handen, zoals mensen die in de bouw werken, stratenmakers en zelfs musici (door het bespelen van hun instrument). Deze laag is in dat geval nodig om druk te weerstaan.

Bij voeten ontstaat eelt onder de voeten. Eelt kan men niet voorkomen, maar de pedicure kan het eelt wel wegsnijden. Dit gebeurt veilig en op professionele wijze.

Schimmelnagels

Schimmelnagels worden in de volksmond ook wel “kalknagels” genoemd. Mycose is de medische term.

Er is in dit geval sprake van schimmels die zich nestelen in slecht groeiende en/of beschadigde nagels. Warme en vochtige voeten zijn het meest vatbaar voor deze infectie. De schimmels zijn erg actief in vochtige en warme ruimtes, zoals sauna’s, zwembaden en kleedkamers. Loop daarom nooit op blote voeten in deze ruimtes. U kunt een schimmelnagel herkennen doordat één nagel wit of geel verkleurt. De nagel wordt later geelachtig bruin of goed geel en wordt dikker en brokkelig. De infectie geneest vrijwel nooit uit zichzelf. Medicijnen bieden soms uitkomst, maar de pedicure kan ook een handje helpen. De pedicure zal de verdikte nagel vijlen en een vloeistof adviseren om de schimmel te bestrijden. Ook schoenen dienen te worden behandeld met een schimmelwerend middel.

Het bestrijden van schimmels heeft tijd nodig, maar er is een reële kans om weer gezonde nagels te krijgen. Om een schimmelnagel te voorkomen of de kans op een besmetting zo klein mogelijk te houden, kunt u de volgende regels in acht nemen:

  • Was uw voeten dagelijks zonder zeep
  • Droog uw voeten voorzichtig en zorgvuldig
  • Draag sokken van absorberend materiaal
  • Draag open schoenen en bij voorkeur leren schoenen
  • Wissel schoenparen regelmatig
  • Draag altijd slippers in openbare ruimten

ProVoet Pedicure

ProVoet is de landelijke brancheorganisatie voor pedicures en behartigt de belangen van ruim 13.000 leden. ProVoet bevordert de kwaliteit en professionalisering van voetverzorging en het beroep pedicure in Nederland. De aangesloten pedicures staan voor kwaliteit en hygiëne. Deze pedicures zijn te herkennen aan het ProVoet-logo.

AFSPRAAK MAKEN